Promenad med Ebba.
Idag var jag på en promenad runt skolgården. På skolgården såg jag en massa träd. Arterna var björk,
lönn, en, ek, gran och tall. Jag såg också blommor. Jag såg att det var prästkrage, vanligt gräs, ogräs, maskrosblad och nyponbuskar. Skolgården var full av barr, kottar, cyklar, lite skräpigt och ungefär 8 stycken cykelställ. Det luktade regnigt och
fuktigt. Jag och Ebba såg inga djur alls. Barnen hoppade hopprep, dem spelade fotboll och en massa annat skoj. Nyponbuskar finns på många håll av skogen.
SLUT.

SKOGEN hej finnt skrivet god jul / Alice

Faktafrågor:
En större hackspett äter skalbaggar.
På sommaren är ekorrens päls mörkbrun men på vintern är pälsen mera ljusbrun.
Tre stycken djur som verkligen gillar Tallens frön är större hackspettar, ekorrar och större korsnäbb.
Korsnäbbens näbb är böjd ubgefär som en banan och längst ut är det en spetts. Näbben är lite grå och lite svart.
Dödgrävarens utseende är svartmed lite gungiga oranga gungiga ränder. Dens ben är också svarta och spetsiga lite här och där.
När Spillkråkan hackar i en trädstam låter det verkligen som ett trummande.
Snytbaggen och Spillkråkan är lika för att båda gnager på barkstammar.I skogen bakom Kometen.
Jag och min kompis Alice gick runt och svarade på några frågor. En beskrivning av barrträd och lövträd. Barrträd är fulla av barr och lövträd är det en massa av löv på. Det finns mera lövträd i Sverige än vad det finns barrträd. Jag och Alice satt stilla en stund och vi lyssnade om vi hörde några fåglar. Vi hörde en fågel och vi såg en fågel men vi vet inte vilken det var som vi såg eller den som vi hörde. Vi såg ungefär 6-7 bohål i en jätte gammal tall. En av våra klasskamrater sa att det verkligen luktade illa. Men jag kände inget jag såg bara att det var alldeles mörkt där inne i den gammla tallen. Jag och Alice såg gnagspår av en hackspett som hade hackat i en ganska gammal tall. Vi såg ingen spillning eller spårstämplar. Eller varken Fejning.


SLUT SLUT SLUT SLUTS SLUT SLUT.!!!!!!!!!!!!


Fakta frågor.

En Roskarl har fått sitt namn från att den är så rosig och delvis färggrann. Den lever i Ytterskärgården.
Det finns tre stycken sälarter och den är vikare, gråsäl och knubbsäl. Den äter fisk och ibland kan det faktiskt också hända tt den äter kräftor och musslor.
Gråsälen har jagats väldigt hårt för skinnets och köttets skull.
Det finns saltvatten´på Västkusten. Saltet kommerifrån bergen.Det är salt vatten på Västkusten för att Atlanten är salt. Någon gång varje år så blåser det in saltvatten i Östersjön när det stormar. I Östersjön är det bräckt vatten. Det betyder att det är en blandning mellan salt och sött vatten. I norra Östersjön fylls det på med sött vatten från de norrländska älvarna.
När rödspettan är på väg att bli uppäten så lägger den sig på botten för att den är platt och dens utseende är lite botten liknande. då är dte svårare att bli hittad av den som vill äta upp Rödspettan.
Maskeringskrabban efter mat som den kan äta. Eftersom att den heter Maskeringskrabba så är den lite maskerad. Den är svår att märka/ se när den är stilla för att den liknar ungefär en korralls färger.
Jag tycker mest omrödtång för att den har så häftiga färger och den är coll tycker jag! När den ligger pås tranden eller någonting sådant så tycker jag att den är jätte häftig och cool.
Den grönfläckiga paddan är mest utrotningshotad av alla paddor i Sverige och den finns bara kvar på antal visst platser i Sverige.
En säl äter makrill till mat. Jag hade inget fel på ett spel som jag gjorde och spelet heter vem äter vem. Det är ett JÄTTEBRA och ett jätteroligt spel. det är också ett bra sätt att lära sig om vem som äter evm och annat kan vara bra också.
Utrotningshotade djur. Gråsäl.
I Östersjön är antalet Gråsälar kraftigt minskat under 1900-talet. I början av seklet fanns det ca 100 000 gråsälar i Östersjön, men antalet var nere i endast ca 2500 i sltet av 1900-talet. Orsaken till den stora minskningen var framför allt den högahalterna miljögifter speciellt PCB som bland annat gjorde vuxna honor sterila, dvs de kunde inte få några ungar. Flera gifter som sälarna fick i sig har nu förbjudit så mängder gift i vattnet och fiskarna har minskat. Det har gjort att sälhonorna nu lyckas bättre med att få ungar. Ungarna kallas för kutar. Men för att ytterliggare öka antalet sälar längs Sveriges kuster så har mna även släppt ut sälar som är födda i hägn. Naturhistoriska Riiksmuseet driver tillsammans med Världsnaturfonden WWF ett avelshägn för gråsälar i biotestsjön utanför Forsmarks kärnkraftverk i Uppland. Hägnet invigdes år 1980 och sedan dess har 30-tals sälar släppts ut. Några har fått radiosändare på sig så att man kan följas dras rörelser.
Stam: Ryggsträngsdjur
Understam: Ryggradsdjur
Klass: Däggdjur
Ordning: Rovdjur


Via länken här nedan så kan ni få veta mera om just gråsälen!!
Gråsäl - Helichoerus grypus
Gråsäl - Helichoerus grypus

Källa.

www.bioresurs.uu.se/myller/biomangfald/projekt_grasal.htm
En växts liv:::...........................

En växt är en levande organisme som sitter fast i marken med några små rötter. Den har gröna delar ovanför jorden och marken.'
växter. En del växter är köttätare.
växter. En del växter är köttätare.


En växt behöver vatten, solljus koldioxid för att överleva.external image fotosyntes.gif

ad man brukar kalla för växternas teknik genom att bygga upp energin i koldioxid och vatten genom solljus.

Frukt vi för en produkt från växtriket som är nyttiga och goda att äta ofta lite saftiga och söta. Frukter finns till för att skydda fröna i blommor t.e.x.

Ett frö är en början på en växt som inte har växt färdigt helt. Efter några veckor eller några månader så har en alldeles ny blomma växt till.


Om Havsöring:

Det latinska namnet från Havsöring är Salmo trutta.external image 2067.jpg
Havsöringen kan man hitta på Sveriges kuster.
När det är dags för havsöringen att leka så kommer den mest ut till en massa älvar om den vill så kan den också komma ut till åar. Avelsarbete Svar:
I stockholm finns det gott om fisk. Man vårdar fisken i Stockholms skärgård.


Fakta om en Åkerkål.
Se hela bilden.
Se hela bilden.


En åkerkål är en växt som först är grön som sedan blir till den gula färgen.
En ettårig åkerkål är en meter hög vid den åldern.

Klass: Trikolpater
Familj: Korsblommiga växter
Ordning: Brassicales
Rike: Växtriket Plantae
Släkte: Kål Bassica
Art: B. rapa ssp. Campestris

Den blommar i Juni till Juli.
Den förekommer i hela Sverige och anses vara ett ogräs på många platser.
Det vetenskapliga namnet är som sagt Bassica rapa ssp. Campestris.


Vinterförberedelse för djur......

En ekorre t.e.x förbereder sig för vintern genom att på sommaren samlar den mat så att den har tillräkligt med mat när det börjar närma sig vinter. Sedan tillbringar ekorren sin tid i sitt bo under vintern. Sen när våren börjar nårma sig för att komma så stiger ekorren upp från sin sömn och så är dte dags att börja sammla lite till nästa vinter igen.external image 1214165637.jpg


external image bimuseum-bin.jpgPollinering.
Blommans delar heter pistiller, ståndare, kronblad och foderblad.
Det som bin gör i blommor är att de letar efter socker och sånt där annat.
Pollen kommer från en annan blomma till en annan på det sättet att bina för med sig pollen från en annan blomma till en annan blomma.
Det som händer med blomman när det landar/ kommer pollen på blomman är att ståndaren börjar att svälla och det kommer sedan ut en fruktblomma.external image standarepistiller.jpg


SLUT OM POLLINERING!
Se hela bilden.
Se hela bilden.


Om bin. Bina är små insekter som har en väldigt spetsig och vass gadd som de använder för att sticka till i människor som inte är så värst trevligt direkt då.
Men bina har en drottning som har en uppgift. Hennes uppgift är att lägga så många ägg som möjligt. Det finns något som kallas för Drönare och de har ingen gadd att stickas med. Drönaren har också en uppgift. Drönarens uppgift är att befrukta drottningen . Det finns ett samhälle där det finns 200-600 Drönare. Bisamhällets grovjobbare kallas för arbetsbin. I ett samhälle kan det finnas ungefär 50 000 arbetsbin. Det är de som ser till att bisamhälle tgår bra till i bivärlden. De är verkligen skickliga byggmästare. Det som är väldigt praktiskt är att rummen som de har är nästan sexkantiga. De rummen är barnskötare.
Se hela bilden.
Se hela bilden.Om Fjället......external image kebne.jpg

Hur ser en Fjällämmel ut och vad är ett lämmelår?

En fjällämmel ser ut som en lite mindre variant av en hamster och den har färgerna vit, svar och grå.
Se hela bilden.
Se hela bilden.


Vad är ett lämmelår?

En fjällämmel hör till et lämmelår och det är så faktiskt att det ena året finns det inga Fjällämmar alls men nästa år så finns det massor av Fjällämmar. Det är ett lämmelår.

Vilken fågel är helt vit?

En fågel som är helt vit är Fjällugglan men den är lite svart också men den räknas ändå, men det finns en som är ännu vitare och det är Fjällripan.
Se hela bilden.
Se hela bilden.

Vart finns det mest Fjällarter?

Skillnaden mellan beträffande fåglar, groddjur och kräldjur är att det finns 8 antal arter groddjur och 6 antal arter av kräldjur och 120 antal arter av fåglar. Det är skillnaden.

Om det är ett lämmelår vad kan det då få för konsekvenser för växter och djur i fjällvärlden?

När dte är ett lämmelår så är det bra för Fjällräv och andra djur för att då kan de andra djuren få mer att äta och det är ju falktiskt Fjällämmeln. Det är det som är konsekvensen.

Vilken växt är renen helt beroende av på vintertiden?external image renar380.jpgPS: ALLA BILDER SOM JAG HAR LAGT UPP PÅ VÅRAN WIKISPACES ÄR FRÅN GOOGLES HEMSIDA. BESÖK GÄRNA GOOGLES BILDHEMSIDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Renen är helt beoende av att äta renlavar det är en delikattes för renen på vintertiderna.

Vad kallas björkarna för i Fjällvärlden?

Björkarna i Fjällvärlden kallas för dvärjbjörkar faktiskt.'

Hur använde samerna växten kvanne?

Samerna använde förut växten kvanne genom att använda förstårsbladen för att bland anågonting som kallas för renmjölk och på så sett konservera den så att den höll sig ätbar i flera månader. Denna rätt kallades för gompoe.


Vilken färg har kråkbären?

Kråkbären har färgen blå och dens ris och blad har färgen grön.

Collt // meja